Zavádzajúca informácia v Televíznych novinách

14.04.2005 Prešov

V Stredu 16. 3. 2005 odvysielala Televízia Markíza v hlavnom spravodajstve – Televíznych novinách príspevok “ HOCI MESTÁM V ROZPOČTOCH CHÝBA KAŽDÁ KORUNA, VEĽKORYSO ODPÚŠŤAJÚ DANE Z NEHNUTEĽNOSTÍ” . V danom príspevku bola ako príklad samosprávy, ktorá odpustila dane cirkvi uvedená aj prešovská samospráva.

Tá v princípe cirkvám sídliacim na našom území neodpustila dane. Rozhodnutím poslancov Mestského zastupiteľstva v Prešove pri schvaľovaní Všeobecne záväzného nariadenia č. 136/2004 o podmienkach určovania a vyberania dane z nehnuteľností na území mesta Prešov, bolo okrem iného schválené: “ Správca dane ustanovuje, že poskytuje oslobodenie od dane zo stavieb (§ 17 ods.3 zákona) vo vlastníctve cirkví a náboženských spoločností registrovaných štátom, slúžiacich výhradne na vykonávanie náboženských obradov. ” V praxi to znamená, že k odpusteniu daní nedošlo a informácia redaktora Š. FRIMMERA: "Odpúšťanie daní sa nepáči ani trnavským podnikateľom. Na kameru sa ale boja hovoriť. Trnava však nie je výnimkou. Cirkvi neplatia dane ani v Trenčíne, Košiciach a Prešove. Nižšie sú v Bratislave a Nitre. Žiadne úľavy nedostali v Žiline a Banskej Bystrici. " Sa nezakladá na pravde.

Preto Vás v zmysle vyváženého, profesionálneho a objektívneho spravodajstva prosíme o uverejnenie nápravy nepresnej a zavádzajúcej informácie v hlavnom spravodajstve TV MARKÍZA.
Michal Kaliňák,
Tlačový tajomník MsÚ
 

Vyberte región